Наїзди та грабежі в шляхетському соціумі Волині (1566 р. — початок ХVII ст.) - Старченко, Н. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2013)
У статті аналізується побутування в ранньомодерному шляхетському соціумі Волині найпоширеніших правопорушень — наїздів та грабежів, які у межах шляхетської культури ворожості були символічним актом оголошення про помсту, обов’язковим для почтивого шляхтича в боротьбі з недругами, специфічною формою порахунків за уразу для честі, елементами двобою поміж супротивниками за добру славу у спільноті, особливим лицарським правом, за допомогою якого відновлювалася справедливість.