Модель породного середовища зі знеміцненням в задачах геомеханіки - Шашенко, О.М.; Гапєєв, С.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Описаний один пiдхiд до розв’язання чисельним методом геомеханiчних задач, що враховують поведiнку гiрської породи за межею мiцностi. В основу пiдходу покладена модель деформування породного середовища, яка основана на аналогiї iз деформацiєю порiдних зразкiв в режимi контрольованого руйнування. Показано, що результати, отриманi за описаним пiдходом, є адекватними до аналiтичного розв’язання та натурних результатiв.