Экспериментальные геоэлектрические исследования на Шебелинском газоконденсатном месторождении - Левашов, С.П.; Якимчук, Н.А.; Корчагин, И.Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Експериментальнi геоелектричнi дослiдження наШебелинському газоконденсатному родовищi (ГКР) виконанi у лютому 2008 р. з використанням експрес-технологiї “прямих” пошукiв та розвiдки скупчень вуглеводнiв (ВВ), яка мiстить методи становлення короткоiмпульсного поля (СКIП) вертикального електрорезонансного зондування (ВЕРЗ) i флюксометричну зйомку. Згiдно з результатами проведених дослiджень, закартована аномалiя типу поклад (АТП) добре збiгається з контуром Шебелинської структури; зйомкою СКIП у межах Захiдно-Шебелинської площi не пiдтверджуються заявленi для неї прогнознi ресурси ВВ; три АТП виявленi зйомкою СКIП поблизу Шебелинської структури; масивно-пластовий поклад ВВ фiксується дiаграмою зондування в межах Шебелинського ГКР; iнтервал iнтенсивного нафтогазонасичення встановлено за межами Шебелинської структури на глибинах 5500–6600 м; технологiю СКIП – ВЕРЗ можна використовувати для оперативної оцiнки перспектив нафтогазоносностi глибинних (понад 6000 м) горизонтiв осадочного чохла.