Набряк мітохондрій з тканини доброякісних та злоякісних фолікулярних пухлин щитоподібної залози. Вплив іонів Ca та антиоксидантів - Мишуніна, Т.М.; Калініченко, О.В.; Тронько, М.Д.; Зурнаджи, Л.Ю. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Показано, що параметри базального рiвня набряку мiтохондрiй з патологiчно змiненої тканини щитоподiбної залози (мiкрофолiкулярна аденома чи фолiкулярна карцинома) не вiдрiзняються вiд таких для мiтохондрiй з незмiненої тканини нормофолiкулярної будови. Мiтохондрiї з мiкрофолiкулярної аденоми повнiстю резистентнi до дiї iонiв Ca, мелатонiну чи α-токоферолу, а реакцiя мiтохондрiй з фолiкулярної карциноми обмежена, при цьому виявленi змiни параметрiв набряку мiтохондрiй при дiї iонiв Ca та антиоксидантiв протилежнi за напрямком у порiвняннi iз спостережуваними в мiтохондрiях iз незмiненої тканини щитоподiбної залози.