Монументально-декоративне мистецтво в архітектурі Києва ХІХ –початку ХХ ст.: проект і реалізація - Мокроусова, О.Г. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Публікація присвячена вивченню окремих аспектів монументальнодекоративного мистецтва в архітектурі Києва ХІХ – початку ХХ ст. В основу роботи покладені архівні, бібліографічні, авторські натурні дослідження. Особлива увага приділяється конкурсним проектам будинків, монументальне оздоблення яких не було реалізоване. У статті проаналізовані деякі особливості співпраці архітекторів, художників та замовників будівництва, представлені нові атрибуції сюжетів і авторів деяких витворів монументальнодекоративного мистецтва.