Вплив структурних особливостей шаруватих U,Th-мінералів на їх радіаційну стійкість - Шпак, А.П.; Литовченко, А.С.; Гречанівський, О.Є.; Легкова, Г.В.; Коваленко, Г.Д.; Саенко, C.Ю.; Тарасов, Р.В.; Шевякова, Э.П. (Вопросы атомной науки и техники, 2004)
Розглянуто вплив структурних особливостей шаруватих та субшаруватих мінералів на їх радіаційну стійкість. Аналіз структурних особливостей проведено в 75 мінералах. Показано, що у 69 шаруватих та субшаруватих мінералах в структурі елементарного шару присутні прямі мікроканали. Всі ці мінерали неметаміктні. В інших шести субшаруватих мінералах мікроканали гофровані. Ці мінерали метаміктні. Робиться висновок, що причиною радіаційної стійкості мінералів є ефект каналювання альфа-частинок, який відбувається лише у випадку присутності в структурі прямих мікроканалів. Також розглядається вплив міжшарових молекул води на радіаційну стійкість мінералів.