Антисиметричнi хвилi в системi двох паралельних стержнiв, перiодично пiдкрiплених жорсткими поперечними перегородками i зв'язаних з акустичним середовищем - Олійник, В.Н. (Акустичний вісник, 2008)
Розглянуто можливiсть поширення антисиметричних гармонiчних хвиль у системi двох перiодично пiдкрiплених жорсткими поперечними перегородками паралельних пружних стержнiв. При цьому вважалося, що обмеженi стержнями й сусiднiми перегородками об'єми заповненi акустичним середовищем (газом), а самi стержнi коливаються протифазно. Iз застосуванням методу Флоке одержано вiдповiдне дисперсiйне рiвняння i проаналiзовано його коренi. Збуджена таким способом хвиля - еквiволюмiальна, тому внутрiшнє акустичне середовище вiдiграє тут роль приєднаної маси. Як наслiдок, у цьому випадку ефективна пружнiсть системи i вiдповiдна швидкiсть поширення хвилi виявилися значно нижчими, нiж при синфазних коливаннях стержнiв, якi супроводжуються об'ємними деформацiями газонаповнених камер. Одержаний результат дозволяє на якiсному рiвнi пояснити деякi експериментальнi данi стосовно хвильових властивостей пористих газонаповнених середовищ, зокрема, легеневої паренхiми.