Поширення пульсових хвиль у великих кровоносних судинах з довiльною товщиною стiнки - Лукомський, Д.В. (Акустичний вісник, 2008)
Представленi рiвняння руху порожнистого пружно-деформiвного цилiндра скiнченної товщини, заповненого нестисливою нев'язкою рiдиною. Розглянуто випадок осесиметричних деформацiй при поширеннi пульсових хвиль тиску в кровоноснiй судинi. Рух цилiндра описується лiнiйною теорiєю пружностi, а рух рiдини - потенцiальною теорiєю. Розмiрнiсть задачi понижено за рахунок розкладу пружного поля в степеневi ряди. Аналiтично отримано закон дисперсiї в довiльному наближеннi. Уточнено значення швидкостi поширення пульсових хвиль Моенса-Кортевега.