Про поширення поздовжніх та поперечних хвиль з паренхіми легень у поверхневі тканини грудної клітки - Олійник, В.Н. (Акустичний вісник, 2010)
Розглянуто особливості поширення хвиль різних типів через межу розподілу двох пружних півпросторів, які моделюють паренхіму легень і м'які поверхневі тканини грудної клітки. При цьому вважалось, що хвиля падає з паренхіми. Показано, що параметри проходження хвиль суттєво залежать від співвідношення швидкостей поперечних хвиль в обох середовищах і типу граничних умов. Втім, незважаючи на досить складний характер перерозподілу акустичної енергії, який спостерігається при цьому, для більшості практичних ситуацій залишаються вірними результати, одержані за елементарною моделлю при нехтуванні поперечними складовими напружень.