Вплив на корозію нержавіючих сталей і цирконієвих сплавів добавки Zn до складу теплоносія першого контура реакторів ВВЕР-1000 - Красноруцький, В.С.; Петельгузов, І.А.; Грицина, В.М.; Зуйок, В.А.; Трет′яков, М.В.; Рудь, Р.О.; Слабоспицька, О.О.; Іщенко, Н.І.; Свічкар, Н.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2014)
Досліджено кінетику корозії та стан оксидних плівок при тривалих випробуваннях нержавіючої сталі 08Х18Н10Т і цирконієвих сплавів штатного Е110 та українського експериментального кальцієтермічного Zr+1%Nb у корозійному середовищі складу теплоносія першого контуру ВВЕР з добавками 0,01 і 0,03 мг/дм3 цинку. Випробування зразків проводили при температурах 275, 300, 325, і 350 °С і тиску середовища, що відповідає рівноважному тиску парів води. Показано поліпшення захисних властивостей оксидних плівок на сталях марки 08Х18Н10Т при додаванні цинку і не виявлено негативного впливу на корозію цирконієвих сплавів. Проаналізовано можливий механізм впливу цинку на корозію нержавіючих сталей. Запропоновано розглянути можливість застосування добавок Zn у реакторах ВВЕР України.