Аномальний радіаційний відгук алюмінієвих центрів у кварці та ретроспективна ЕПР дозиметрія - Радчук, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Описано механiзм формування i кiнетику накопичення радiацiйно-iндукованих парамагнiтних центрiв, пов’язаних з домiшками алюмiнiю, у кристалах кварцу рiзного типу. Дослiджено зразки, що мiстять рiзнi концентрацiї алюмiнiю, який замiщує кремнiй. Показано, що для дослiджених зразкiв iснують ситуацiї, коли кiлькiсть парамагнiтних алюмiнiєвих центрiв, якi продукуються опромiненням, не залежить вiд концентрацiї домiшкового алюмiнiю, а визначається тiльки дозою опромiнення. Встановленi вимоги, необхiднi для реалiзацiї вказаного унiверсального радiацiйного вiдгуку кварцу.