До питання про теоретичні основи пам’яткознавства - Гріффен, Л.О. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Пам’яткознавство поки що не досить чітко визначило своє положення в системі наук, зокрема, відмінність від історичного джерелознавства. Для цього необхідно розглянути суспільне значення пам’яток історії та культури як матеріальних об’єктів і їх роль у сфері соціалізації індивіда шляхом визначення ним своїх соціально-історичних координат.