Актуальність наукового моніторингу стану пам’яток архітектури (досвід Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника) - Римар, А.П.; Загрива, Н.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
На прикладі діяльності Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника визначена актуальність і шляхи розвитку наукового моніторингу стану пам’яток архітектури.