Вплив генотипу мутантів Bacillus subtilis на синтез лектинів з використанням різних джерел вуглецю - Підгорський, В.С.; Коваленко, Е.О.; Карпова, І.С.; Сащук, О.В.; Корецька, Н.В.; Гетьман, К.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено вплив генотипу мутантiв Bacillus subtilis у порiвняннi з природним штамом B. subtilis на синтез лектинiв вiльної та зв’язаної форм з використанням середовищ з рiзними джерелами вуглецю: глюкозою, галактозою та лактозою. Найiстотнiшi мiжштамовi особливостi зафiксовано на середовищi з галактозою: рiвень продукування лектинiв або пiдвищувався до 64 разiв, або зменшувався до повної їх вiдсутностi. Виявлено вплив мутацiй в генах recP i recE4 штамiв B. subtilis, що належать до системи репарацiї/рекомбiнацiї, на динамiку утворення лектинiв вiльної та зв’язаної форм, рiвень їх активностi, термiн присутностi в культуральнiй рiдинi та на поверхнi клiтин: мутацiя в генi recE4 сприяла значному пiдвищенню лектинової активностi на середовищi з галактозою, а мутацiя в генi recP призводила до втрати здатностi бактерiй продукувати обидвi форми лектинiв. У зв’язку з цим висловлено припущення про ймовiрну причетнiсть бацилярних лектинiв до репаративної функцiї.