Влияние химического состава материалов корпусов реакторов ВВЭР-1000 на дозовую зависимость их радиационного охрупчивания - Морозов, А.М.; Николаев, В.А.; Юрченко, Е.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
В роботі наведені експериментальні результати дослідження впливу легуючих (Ni,Mn) та домішкових (P,Cu) елементів на схильність до радіаційного окрихчення низьколегованих корпусних матеріалів в умовах високопоточного опромінення в дослідницьких та промислових реакторах, а також узагальнені дані по радіаційному окрихченню матеріалів корпусів водо-водяних реакторів ВВЕР-1000( основний метал та метал зварних швів сталі 15Х2НМФА-А). Особлива увага приділена зростанню радіаційного окрихчення матеріалу зварних швів при вмісті нікелю більш за 1.5 %. На основі аналізу експериментальних результатів зміни властивостей промислового металу ( в тому числі архівного металу діючих ВВЕР-1000 ) під впливом нейтронного опромінення зроблено висновок про необхідність корегування співвідношення для опису дозової залежності радіаційного окрихчення металу зварних швів з урахуванням підвищеного вмісту в них нікелю.