Структура и прочность композиционной керамики TiB₂–CrB₂ И TiB₂–W₂B₅, полученной методом горячего прессования - Гладких, Л.И.; Григорьев, О.Н.; Соболь, О.В.; Пугачев, А.Т.; Соболь, Е.А.; Мартынюк, С.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
У роботі проведене дослідження структури композиційної кераміки TiB₂-CrB₂ , TiB₂-W₂B₅ і проаналізован зв'язок структури з твердістю та міцністю. Встановлено, що: 1) у квазібінарних системах Ti₂-W₂B₅ і TiB₂-CrB₂, при утворенні твердого розчину домінантною структурою є TiB₂- фаза; 2) анізотропна зміна періодів а та с при утворенні твердого розчину (Ti,W)B₂ може бути викликана конкуруючим впливом розчинених атомів вольфраму і надлишкової концентрації атомів бора; 3) підвищення температури гарячого пресування, що приводить до формування однофазних твердих розчинів, хоча і сприяє одержанню більш щільних керамічних матеріалів, але не забезпечує оптимізації їх прочностних характеристик.