Поліська хата в народних обрядах та віруваннях - Русінова, Т.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті автор розглядає поліську хату, обряди та звичаї, пов’язані з будівництвом та головними частинами інтер’єру – покуттям, піччю, вікном, сволоком, порогом. Основою дослідження стали пам’ятки народної архітектури, зібрані в експозиції «Полісся» Національного музею народної архітектури і побуту України та пов’язаний з ними давній народний світогляд.