Испытания макетов твэлов с оболочкой из сплава Zr1Nb в парах воды при температурах возможных аварийных перегревов в реакторе ВВЭР-1000 - Красноруцкий, В.С.; Петельгузов, И.А.; Грицина, В.М.; Родак, А.Г.; Белаш, Н.Н.; Яковлев, В.К. (Вопросы атомной науки и техники, 2006)
Приведені результати іспитів макетів твелів, їхніх зварених сполук, змін механічних властивостей оболонок макетів, виготовлених з експериментальних партій труб зі сплаву Zr1Nb (Zr+1 мас. % Nb) і зі штатного сплаву Е110 при витрімці при температурах 660…1200 °С. Показано, що при нагріванні макетів, наповнених гелієм до тиску, що застосовуються в промислових твелах (2,2 МПа) до температури 770 °С і вище, відбувається роздуття твелів, а при температурах 820…830 °С оболонки можуть розриватися за рахунок тиску газу, що нагрівається. Відзначено зниження пластичності після нагрівання до температур вище 900…1200 °С Характеристики сплаву Zr1Nb експериментальних плавок схожі с поведінкою сплаву Е110.