Мутації, індуковані рентгенівським опроміненням та деякими хімічними реагентами, що змінюють тривалість життя Drosophila melanogaste - Голуб, Н.Я.; Черник, Я.І. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Побудовано криві виживання і проаналізовано параметри тривалості життя у мутантних ліній Drosophila melanogaster, отриманих в результаті індукції рентгенівським опроміненням (РО, 3000 Р), а також комплексної дії РО з деякими хімічними реагентами. Показано, що більшість з них характеризувалася зниженою життєздатністю і скороченою тривалістю життя. Методом блот гібридизації за Саузерном показано, що однією з причин швидкого відмирання імаго можуть бути інсерційно ексцизійні процеси в генах white і cut. Під дією нітрозоетилсечовини (НЕС) на базі лінії дикого типу Oregon одержано серію нейродегенеративних мутантів, у яких знижена життєздатність і скорочені показники тривалості життя корелювали з часом появи зміни в структурах мозку.