Вплив генетичної мінливості дубів як кормового субстрата на пристосованість зеленої дубової листовійки - Сімчук, А.П. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Вивчали вплив генетичної мінливості ДНК (RAPDPCR, праймер ОРА 14) дубів (Quercus pubescens L. і Q. реtraea L.) на варіабельність деяких пристосовно важливих ознак імаго зеленої дубової листовійки (Tortrix viridana L.) в різних класах генотипів за алозимними локусами. Отримані результати демонструють, що особини зеленої дубової листовійки одного й того ж генотипового класу можуть мати максимальну пристосованість (компоненту, пов’язану з плодючістю та розмірами тіла) до дерев одного генотипу і мінімальну – до дерев іншого генотипу. Взаємодія факторів «генотип дуба» – «генотип листовійки» призводить до виникнення зв’язків між генотипними класами листовійки і дуба. Отримані результати обговорюються з точки зору нового напряму – генетики угруповань або екосистем, що розвивається останнім часом.