До питання про охорону пам’яток археології в європейських країнах - Рудика, Н.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розглядаються особливості охорони пам’яток археології у європейських країнах. Законодавство кожної держави має свої відмінності, зумовлені історією та національними особливостями. Проблеми у сфері охорони пам’яток часто подібні, тому досвід законотворення в країнах континентального й англосаксонського права може сприяти вирішенню питань охорони археологічної спадщини в Україні.