Роль металотіонеїнів у адаптації легеневого молюска Lymnaea stagnalis до забруднення середовища - Гнатишина, Л.Л.; Фальфушинська, Г.І.; Голубєв, О.П.; Даллінгер, Р.; Столяр, О.Б. (Гидробиологический журнал, 2011)
Визначали ефективність депонування цинку, міді та кадмію в металотіонеїнах, їх вміст, а також показники системи антиоксидантного захисту у травній залозі ставковика Lymnaea stagnalis з умовно чистої та двох техногенно забруднених водойм Республіки Білорусь. Встановлено підвищений вміст цинку та окисних модифікацій білка у молюсків з обох забруднених водойм. Доведено негативний зв’язок між ефективністю депонування цинку в металотіонеїнах та інтенсивністю пероксидного окиснення ліпідів.