Комплексне монографічне дослідження музейних пам’яток як засіб розпредметнення історичної пам’яті (на прикладі середньовічних шабель з Національного військово-історичного музею України) - Руденко, С.Б. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Стаття присвячена специфіці монографічного дослідження музейних пам’яток із застосуванням мультидисциплінарного підходу. Автор розкриває історико-культурну інформацію, що несуть середньовічні шаблі: уточнює датування, висуває і обґрунтовує гіпотези щодо їхньої етнокультурної приналежності й особливостей бойового використання.