Міксоплоїдія у диких та культивованих видів хрестоцвітих, здатних до гібридизації з ріпаком Brassica napus - Кунах, В.А.; Адонін, В.І.; Ожєрєдов, С.П.; Блюм, Я.Б. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Вивчали число хромосом в клітинах кореневої меристеми проростків диких та культивованих видів хрестоцвітих, здатних до гібридизації з ріпаком Brassica napus. У проростках Brassica juncea, Diplotaxis tenuifolia і Raphanus raphanistrum спостерігали лише диплоїдні метафази. У В. napus і B. cretica близько 5 % проростків були міксоплоїдними. У міксоплоїдів переважали диплоїдні клітини, але зустрічались також гіпо- і гіпердиплоїдні. Серед проростків B. campestris та R. sativum близько 20 % були міксоплоїдами, значну частину яких складали ди-тетраплоїдні химери. У B. nigra менше половини проростків були істинно диплоїдними, більшість рослин були міксоплоїдами. Серед них переважали проростки здебільшого з тетра- і триплоїдними клітинами. Обговорюються біологічне значення і можливі причини виявленої міксоплоїдії.