Концептуальні засади заснування глобального антивуглецевого фонду - Гайдуцький, І.П. (Економічні інновації, 2014)
У статті показано обмеженість можливостей діючих міжнародних екологічних фондів для фінансування сталого низьковуглецевого розвитку. Аргументовано, що ці обмеженості закладені в самих статутних засадах, в тому числі і недавно створеного Зеленого кліматичного фонду. Доведено, що необов’язковість участі країн і компаній, добровільність внесків, відсутність системності в доходах (на фіскальній основі) не дозволяє наповнити фонди достатніми ресурсами, необхідними для фінансування антивуглецевих заходів. Наукова новизна статті полягає в розробці концепції спеціального глобального антивуглецевого фонду, яка передбачає всеохоплюваність продуцентів вуглецевих викидів (країн, компаній), обов’язковість і регулярність сплати ними фіскальних платежів у цей фонд за принципом „хто більше забруднює, той більше платить”, та організацію системного фінансування з фонду видатків на антивуглецеві заходи за принципом „хто більше очищає і дешевше, той більше отримує коштів”. Практичне значення статті полягає в обґрунтуванні принципів і пріоритетів діяльності глобального антивуглецевого фонду.