Биогеография пресноводных Bacillariophyta. Основные концепции и подходы - Куликовский, М.С.; Кузнецова, И.В. (Альгология, 2014)
Представлено аналіз історичних причин формування поглядів на біогеографію діатомових водоростей. Однією з домінуючих концепцій було уявлення про космополітизм Bacillariophyta. Описано підхід щодо розповсюдження діатомових водоростей. Аналізується відмінна від цього точка зору на більш локальне розповсюдження організмів, основана на сучасних уявленнях про концепцію виду у діатомових водоростей, наявності критичних і псевдокритичних таксонів. Розглядаються сучасні уявлення про алопатичне і симпатричне видоутворення у діатомових протистів в цілому. Описано утворення видових пучків (species flocks) у древніх водоймах, наявність диференціальних таксонів (flagship taxa), «гарячих» точок різноманіття (dark diversity). Обговорено концепцію ендемічних районів.