Моделювання та розпізнавання мімічних проявів емоцій на обличчі людини - Єфімов, Г.М. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
У роботі запропоновано цілісний підхід для моделювання та розпізнавання мімічних проявів емоцій на обличчі людини. Зроблено перехід від формального опису емоційних станів людини до опису мімічних проявів на обличчі. Фотографічні зображення, які відповідають певним емоційним станам, перетворюються у векторний простір мімічних проявів. Будується базис цього простору. Довільна емоція конкретної людини розпізнається як опукла комбінація станів отриманого базового простору.