Ранній неоліт Південно-Східної Європи: окреслення меж регіону - Шатіло, Л.О. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
У статті зроблена спроба окреслити межі «Південно-Східної Європи» за ранньонеолітичної доби, виходячи із концепції про існування в цей час в регіоні вторинного осередку неолітизації. Культурні імпульси з цього центру і призвели до становлення ранніх землеробських суспільств на теренах сучасної України.