Трансформація традиційної культури гуцулів Верховини: дитина першого року життя - Буйських, Ю.С.; Васянович, О.О. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
У статті, на основі польового матеріалу, досліджується традиційна культура гуцулів Верховини та її зміни на прикладі комплексу родильної обрядовості та першого року життя дитини. Розглядаються допологові магічні дії забезпечення щасливого народження та подальшого життя дитини. Висвітлено післяпологовий період родильного обряду: родини, ім’я наречення, хрестини, пострижини тощо. Чільну увагу також приділено аналізу міфологічних вірувань і уявлень, пов’язаних із долею дитини та померлими нехрещеними дітьми.