Пам’ятки культової архітектури Криму між «серпом і молотом» хрущовських релігійних гонінь (кінець 50-х – середина 60-х років XX ст.) - Соколов, А.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Розглянуто проблему охорони пам’яток культової архітектури в Криму за часу перебування на посаді Першого секретаря ЦК КПРС М.С. Хрущова. На конкретних прикладах показано вплив політичних установок, вищого керівництва країни на стан пам’яток. Переданий масштаб атеїстичної компанії. Продемонстровано безсилля пам’яткоохронного законодавства і волюнтаристський характер прийнятих рішень. Особлива увага приділяється фактам руйнування культових будівель, доведення їх до аварійного стану і використання з господарською метою. В якості прикладів показана непроста доля собору св. Володимира в Херсонесі, церкви архангелів Михаїла і Гавриїла в Феодосії, храму Іоанна Предтечі в Керчі, мечетей Джума-Джамі та Муфти-Джамі. Визначені наслідки такої політики, що завдала невиправної шкоди культурній спадщині Криму.