Численность и питание хохотуньи (Larus cachinnans) на юге Крыма в негнездовой период - Бескаравайный, М.М. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2005)
Мета роботи - вивчення чисельності та складу кормового раціону мартина жовтоногого на південному березі Криму (ПБК) в період літньо-осінніх кочівель і в зимовий час. Використовувалися обліки на маршрутах і в локальних скупченнях, інтенсивність кочівель визначалася методом рахування особин, що пролетіли за певний проміжок часу. Для вивчення складу кормового раціону аналізувалися погадки. Вид є звичайним на морському узбережжі в усі сезони року, де спостерігаються його переміщення уздовж берегової лінії. Середзимова чисельність складає 11.8+2.7 особин на 1 км берегової лінії, і зростає в літньо-осінній період (в середньому, 30.1+5.5 ос./км). Влітку добова кормова активність птахів визначається динамікою рекреаційного навантаження на морський берег. Використовувані біотопи варіюються і включають як природні, так і антропогенні елементи ландшафту.