Синтез адаптивної системи керування електровибуховим перетворенням енергії на основі інверсної fuzzy-моделі - Козирєв, С.С. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
Побудовано інверсну модель електровибухового перетворення енергії на базі експериментальних даних з використанням методу fuzzy-апроксимації, основаного на теорії нечітких множин. На базі інверсної моделі синтезовано нечіткі регулятори для корекції параметрів адаптивної системи керування електровибуховим перетворенням енергії в умовах непередбачуваних зовнішніх впливів.