Церковна топографія та некрополі Чернігова у ХVІІ–ХVІІІ ст. - Бондар, О.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2014)
Стаття присвячена питанню топографії церков і некрополів Чернігова XVII–XVIII ст. На основі писемних, археологічних і картографічних джерел проаналізовано етапи мурованого й дерев’яного церковного будівництва в міській системі XVII–XVIII ст. Автор робить висновок про те, що за козацьких часів було відновлено частину давньоруських храмів, а поява нових культових комплексів була пов’язана із розвитком міста – відродженням православної віри, зростанням забудованої площі та збільшенням кількості населення. Тому були побудовані церкви на території Форштадту та на Застриженні. В XVII – першій половині XVIII ст. в Чернігові не існувало єдиного міського кладовища, тому небіжчиків ховали біля церков, а центральне кладовище з’явилося лише в другій половині XVIII ст.