Музеї та колекції вищих навчальних закладів на українських землях (кінець XVII – початок ХХ ст.) - Муравська, С.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2014)
Накопичення збірок, які використовувалися у навчальному та дослідницькому процесі, відбувалося вищими навчальними закладами паралельно з їхнім розвитком. Незважаючи на те, що окремі документально підтверджені колекції були сформовані у Києво-Могилянській академії та Львівському університеті часів Речі Посполитої, найбільший розквіт музеїв і збірок вищої школи відбувся у ХІХ ст., причому на всіх українських територіях. Нормативно-правові документи як Російської так і Австрійської імперії зобов’язували створення таких допоміжних підрозділів як необхідного знаряддя для забезпечення потреб студентів і викладачів. Цим і пояснюється «золотий вік» музеїв вищих навчальних закладів, який був перерваний у 1914 р.