Мінералогія як сенс життя (до 100-річчя від дня народження академіка О.С. Поваренних) - Онопрієнко, В.І. (Вісник НАН України, 2015)
Академік АН УРСР Олександр Сергійович Поваренних (1915—1986) — один із фундаторів кристалохімічного напряму в мінералогії, відомий історик і методолог науки. Велике значення для розвитку мінералогії мали його праці в галузі нової систематики мінеральних видів на кристалохімічній основі, розроблення основ кристалохімічної теорії твердості мінералів, застосування методу інфрачервоної спектроскопії мінералів.