Визначення ефективної діелектричної проникності гетерогенних середовищ та оцінка вмісту вологи в ґрунтах - Криворучко, Я.С. (Поверхность, 2011)
Розглянуто математичні моделі, які описують діелектричну проникність гетерогенних середовищ. Проведено порівняльний аналіз різних розрахункових формул для визначення діелектричної функції матрично-дисперсних середовищ та стохастичних систем. На прикладі пористих середовищ із вмістом вологи виконано порівняння з експериментальними результатами для двох типів ґрунтів. Встановлено, що найбільш адекватно діелектричну проникність зволожених ґрунтів таких типів описують формули Бірчака та Оделевського.