Перші спроби реформування системи духовної освіти в Російській імперії за доби правління Миколи І - Приходьон, О. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті на основі аналізу «Положення про способи покращення становища духовенства» 1829 р. схарактеризовано перший етап реформування системи духовної освіти в Російській імперії за доби правління імператора Миколи І. Доведено, що заходи уряду в цьому напрямку, відображаючи дух миколаївської доби, мали переважно консервативний характер і не повною мірою відповідали вимогам часу.