Поведение магнитных свойств аморфных и нанокристаллических сплавов базовой системы Fe-Si-B, подвергнутых γ-облучению - Неймаш, В.Б.; Поварчук, В.Ю.; Тараненко, Л.Е.; Кабалдин, А.Н.; Цмоць, В.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
Вивчено вплив γ-опромінення ( ⁶⁰Co з енергією γ-квантів 1,2 Мєв, доза опромінення ∼2.10⁹Р) на динамічні (1кГц) магнітні властивості тороїдальних сердечників з аморфних (МG) та нанокристалічних (FM) легованих[ cплавів системи FeSi-B. Показано, що опромінення взмозі не тільки погіршувати, але й покращити такі практично важливі характеристики цих матеріалів як значення амплітудної магнітної проникливості µ1, µmax та полу ширини динамічної петлі перемагнічування Нс. Притому радіація впливає на магнітні параметри не тільки матеріалів з вже сформованою нано- та субнаноструктурою. Попереднє опромінення вихідних аморфних сплавів також може суттєво впливати на поведінку їх магнітних властивостей при кристалізуванні наступних термообробок. В залежності від хімічного складу MG - та FM – сплавів, ефект від впливу радіації може носити як оборотний, так і необоротний характер в процесі тривалої витримки(до 2-х років) при кімнатній температурі. В результаті випробувань виявлені особливо радиаційно-стійкі композиції аморфних та нанокришталевих сплавів.