Кремнеземи, функціоналізовані похідними амінофосфонової кислоти - Костенко, Л.С.; Зайцев, В.М. (Украинский химический журнал, 2009)
Запропоновано схему одержання та з’ясовано оптимальні умови синтезу силікагелю, функціоналізованого похідним амінофосфонової кислоти — 1-пропіламіно-1(2-гідроксибензил)-метанфосфоновою кислотою (SiО2-ОБФК). Функціональний склад поверхневого шару доведено методами ІЧ-, ³¹Р ЯMР-спектроскопії та термічного аналізу: термогравиметрії, диференційної скануючої калориметрії та температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії. З даних елементного аналізу встановлено, що запропонований підхід дозволяє досягнути 78 %-го перетворення аміногруп в амінофосфонові кислоти. Проведено порівняльний аналіз адсорбційних властивостей SiО₂-ОБФК та деяких інших функціоналізованих силікагелів по відношенню до йонів міді (II), свинцю (II) та кадмію (II).