Деякі аспекти становлення та розвитку державного управління охороною культурної спадщини на початку ХХ ст. (на основі звіту Секції охорони пам’яток старовини і мистецтва за 1919 -1920 рр.) - Мідько, А. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті здійснена спроба розкрити вплив владних структур та приватної ініціативи на становлення та розвиток пам’яткоохоронних і музейних інституцій на Чернігівщині. На прикладі звіту завідуючого Секції охорони пам’яток старовини і мистецтва В. А. Шугаєвського за 1919-1920 рр. показані принципи функціонування системи збереження історико-культурних цінностей у період становлення радянської влади.