Суперкомп'ютери: особливості сучасної модернізації - Клименко, В.П.; Комухаєв, Е.Г. (Математичні машини і системи, 2010)
У статті проаналізовані особливості модернізації HPC (High Performance Computer). Відмічено значний ріст продуктивності та показників енергозбереження для стандартизованих кластерів, рішення катастрофостійкості для Центру обробки даних(ЦОД), розробки спеціалізованих мікросхем для стратегічних суперкомп'ютерів зі спільною пам'яттю. Виділені в таблицю випадки застосування прискорювачів спеціалізованих обчислень для 12 систем нового списку Top500. Вважаємо актуальним упровадження прискорювачів і в структури українських кластерів та ЦОД.