Імітаційна модель для визначення сприйняття якості обслуговування абонентів IP-телефонії - Стрюк, О.Ю.; Янсонс, Я.В. (Математичні машини і системи, 2011)
Проведений аналіз сприйняття якості обслуговування (PQoS) як цільової функції задачі мережевого керування. Запропонована імітаційна модель для визначення значень PQoS. Проведене експериментальне дослідження гіпотези IQX для кодеку мови SPEEX.