Овруцька середньовічна пірофілітова індустрія: результати, проблеми та перспективи дослідження - Павленко, С.В. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті підводяться підсумки дослідження середньовічної (кінця Х — середини ХІІІ ст.) індустрії пірофілітового сланцю на Словечансько-Овруцькому кряжі. Розглядаються та аналізуються відкриті в результаті робіт Овруцької археологічної експедиції 1996—2009 рр. середньовічні спеціалізовані кар’єри-копальні, виробничі поселення та майстерні. Подано огляд результатів досліджень колекцій виробничих артефактів: відходів та бракованих залишок виготовлення пряслиць та намистин із пірофілітового сланцю. Сформульовані подальші напрямки досліджень.