Науково-рятівні дослідження відділу давньоруської і середньовічної археології Інституту археології НАН України - Мінаєва, Н.І. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті розглядаються науково-рятівні дослідження як один із шляхів пристосування до потреб і вимог сучасного рівня життя, про необхідність нового підходу до методики дослідження з метою отримання більш повної інформації про археологічні об’єкти, які можуть бути знищені при забудові та господарському використанні земельних ділянок.