Wkład Ihora Gerety w badania nad epoką kamienia Podola Zachodniego - Jan Gurba (Археологія і давня історія України, 2010)
W artykule przeglądowo przedstawiono problemy odkrycia i badań stanowisk z epoki kamienia przez I. Geretę, który był znawcą problematyki kultury czerniachowskiej na Zachodnim Podolu, ale pozostawił po sobie znaczący dorobek naukowy dotyczący epok starszych od jego zainteresowań.