Результати палеогеографічних і археологічних досліджень пізньопалеолітичного пам’ятника Плесна - Матвіїшина, Ж.М.; Кармазиненко, С.П.; Степанчук, В.М.; Рижов, С.М. (Археологія і давня історія України, 2011)
Стаття присвячена палеогеографічному і археологічному дослідженню нової верхньопалеолітичної стоянки біля м. Шепетівка Х мельницької області. Показана роль мікроморфологічного методу для відтворення природних обстановок протягом палеогеографічних етапів плейстоцену і реконструкцій умов проживання давньої людини. У місцевому кар’єрі були досліджені залишки культурного шару, що вміщували кістки тварин, кам’яні артефакти, вохру та малакофауну.