Інтелектуалізація інформаційних систем – механізми та інструментарій інтерактивного ситуативного аналізу - В’юн, В.І. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2004)
У статті розглядається питання розширення організаційно-функціональної структури проблемно-орієнтованих інформаційних систем технологічними засобами тріади СхД &Olap& ІАД (Сховища даних & On-line analytical processing & Інтелектуального аналізу даних). Доповнення до традиційного арсеналу засобів інформаційної системи надає їй рис “розумної” системи, яка на основі людино – машинного аналізу (Olap) накопичених фактів своєї діяльності (СхД) здатна передбачати небажаний розвиток подій та пропонувати запобіжні заходи самоорганізації (реінжиніринг).