Метод інтервального аналізу енергетичного спектру інформаційного сигналу для задачі ідентифікації зворотного гортанного нерва - Дивак, М.П.; Падлецька, Н.І. (Індуктивне моделювання складних систем, 2014)
Розглянуто задачу ідентифікації зворотного гортанного нерва в процесі хірургічної операції на щитовидній залозі. Проаналізовано відомі методи опрацювання інформаційного сигналу, отриманого під час подразнення тканин хірургічної рани, і встановлено ступінь ризику пошкодження гортанного нерва на вибірці пацієнтів. Запропоновано новий метод, який усуває недоліки попередніх підходів до опрацювання інформаційного сигналу та зменшує ризик пошкодження зворотного гортанного нерва в процесі хірургічної операції.