О трех научных идеях Н. З. Шора - Сергиенко, И.В.; Стецюк, П.И. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Стаття присвячена 75-річчю з дня народження Н.З. Шора. Головний акцент зроблено на трьох його центральних ідеях: узагальненому градієнтному спуску (1962), використанні лінійних неортогональних перетворень простору для покращення обумовленості яружних функцій (1969), двоїстому підході до отримання та уточнення оцінок цільової функції у неопуклих квадратичних моделях (1985). Наведено застосування цих ідей в методах і алгоритмах, розроблених в Інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України