Модель категоріального рівня мовно-онтологічної картини світу - Палагін, О.В.; Петренко, М.Г. (Математичні машини і системи, 2006)
Запропоновано новий підхід до розв'язання однієї з головних задач систем штучного інтелекту - аналізу та розуміння природномовних текстів. Розроблено абстрактну модель мовно-онтологічної картини світу, що базується на лексикографічній базі даних природної мови та семантико-синтаксичних відношеннях між мовними одиницями. Описано варіант онтології категорій концептуального рівня.